Вести 2018. год.

ДЕЦЕМБАР 2018. године

ИНОВАТИВНЕ УСЛУГЕ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД „ТРСТЕНИК“

(САВЕТОДАВНО-ТЕРАПИЈСКЕ И СОЦИЈАЛНО-ЕДУКАТИВНЕ)

Трстеник, 15.09.2018.год. – 15.12.2018.год. У Центру за социјални рад „Трстеник“ у Трстенику су током последња 3 месеца реализоване иновативне саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге. Оне су подразумевале 5 програмских активности и то:

 1. Саветовалиште за брак и породицу,
 2. Рад са жртвама насиља у породици,
 3. Рад са адолесцентима и родитељима,
 4. Рад са децом и младима са проблемима у понашању и сукобу са законом, и
 5. Развој сарадничке мреже у локалној заједници, округли сто и трибина.

У реализацији наведених услуга учествовали су стручњаци из различитих система (социјална заштита, правосуђе, тужилаштво, полиција и др.) и са подручја три различита округа (Расински, Рашки и Шумадијски). Услуге су реализоване кроз радионице, а као круна тромесечног циклуса организовани су Округли сто и Трибина на којима су грађани општине Трстеник и стручна јавност имали прилике да се кроз презентације ближе упознају са ефектима реализованих услуга.

Округли сто, Конференцијска сала Центра за социјални рад „Трстеник“, 10.12.2018.год.

Са почетком у 15:00 часова у конференцијској сали Центра за социјални рад „Трстеник“ у Трстенику је одржан Округли сто са свим реализаторима спроведених саветодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга, као партнерима на реализацији из различитих система  и територија различитих округа. На Округлом столу учесници су појединачно укратко представили своју улогу у реализацији саветодавно-терапијских и социјално-едукативних програмских активности са акцентом на припремљене презентације о којима ће говорити на Трибини. Медијски партнер у реализацији свих програмских активности била је Радио телевизија Трстеник, па је одржавање овог скупа емитовано и путем наведене медијске куће.

Трибина, Градска већница општине Трстеник, 10.12.2018.год.

Са почетком у 17:00 часова у сали Градске већнице општине Трстеник, Центар за социјални рад „Трстеник“ у Трстенику је организовао Трибину на којој је улогу модератора имао директор Центра, Драгојло Минић, а присустни су имали прилику да виде и чују презентације четири реномирана презентера и то:

 1. Радомир Јевтић, дипл. специјални педагог и социјални радник из Крушевца, лиценцирани тренер на Програму подршке професионалцима у раду са децом и младима са проблемима у понашању, са искуством организатора и руководиоца дневног боравка за децу и младе у ризику и дугогодишњим васпитачким искуством у извршењу кривичних санкција Васпитно-поправног дома. Радомир се обратио са темом: „Искуство у примени саветодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга са младима“.
 2. Душица Јелић, заменик ВЈТ у Крушевцу са темом: „Малолетничка делинквенција“.
 3. Светлана Дражовић, дипл. психолог, руководилац Саветовалишта за брак и породицу у Краљеву и директор Центра за социјални рад у Краљеву са темом: „Психотерапија и саветовање – право, потреба, изазови и препреке“, као и
 4. Тања Павловић Недељковић, судија Апелационог суда у Крагујевцу са темом: „Правосуђе и партнери у програмским активностима ради реализације саветодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга“.

Презентације су трајале по 15-25 минута, за све време презентовања владала је велика заинтересованост присутних уз апсолутну тишину, која је сведочила о актуелности тема и квалитетном начину њиховог презентовања. Као највећи значај препознат од стране свих презентера потенцирано је стварање услова за трајно финансирање услуге Саветовалишта за брак и породицу, што је подвучено као циљ и потенцијални битан ресурс за ојачање и очување породице.

Најмлађим посетиоцима Трибине, ученицима основних и средњих школа, директор ЦСР „Трстеник“ Драгојло Минић je као изненађење и у знак захвалности на учешћу и примереном понашању, обећао да ће преко донатора обезбедити новогодишње пакетиће, што је са одушевљењем и уз аплауз прихваћено, чиме је Трибина и завршена.


Као најбитнији резултати Округлог стола и Трибине, учесници су издвојили:

 1. Евалуација реализованих саветодавно-терапијских и социо-едукативних услуга;
 2. Проширена сарадничка мрежа између партнера различитих система (социјална заштита, полиција, правосуђе, тужилаштво, образовање и здравство);
 3. Приближавање Центра за социјални рад грађанству, са акцентом на групацији деца, млади и жртве насиља у породици;
 4. Размењена искустава у раду између стручњака различитих система и са подручја 3 различита округа (Расински, Рашки и Шумадијски);
 5. Највећи значај – задовољни корисници и препозната потреба, јер је иницијатива за наставак реализованих услуга долазила од њих.

МАЈ 2018. године

Добровољна радна акција запослених у Центру за социјални рад “Трстеник” у Трстенику

У Центру за социјални рад су у недељу 13.05.2018. године запослени, мушки део колектива Центра, на челу са директором, организовали добровољну радну акцију у циљу стварања пријатнијег простора за рад и пријем корисника.

Наиме, акција се састојала у ископавању и бетонирању подлоге за постављање металних стубова за ограду, њиховом фарбању, као и кречењу фасаде на улазу у Центар. Ово није прва од акција у којима запослени, не штедећи своје слободно време, кроз рад и дружење, јачају слогу и колегијалност, а да при том остварују уштеде у материјалним трошковима Центра. Акцију су подржали и неки од станара зграде у којој се налази Центар, који су и сами узели учешће и помогли својим радом.

Наведене активности су препознате као позитиван пример другима и медијски су биле пропраћене од стране локалне телевизије.АПРИЛ 2018. године

У Центру за социјални рад су 24.04.2018. године завршени грађевински радови који су подразумевали замену комплетне унутрашње и спољне столарије, кречење просторија Центра, као и хидроизолацију комплетног објекта у коме се Центар налази.

У сали Ликовног салона је 04.04.2018. године одржана 13. Хуманитарна аукција ускршњих јаја на којој су присуствовали представници општине Трстеник, Центра за социјални рад “Трстеник”, Народног универзитета, Телевизије Трстеник, фабрике “Прве Петолетке”, као и грађани који су хтели да куповином осликаних јаја помогну нашим суграђанима којима је помоћ најпотребнија.


МАРТ 2018. године

Грађевински радови на санацији објекта Центра за социјални рад “Трстеник” у Трстенику

У Центру за социјални рад у току су грађевински радови на санацији објекта у укупној вредности од 5.906.814,00 динара са ПДВ-ом, а који подразумевају комплетну замену унутрашње и спољне столарије, хидроизолацију целог објекта, као и кречење просторија Центра. Пројекат се финансира од новчаних средстава обезбеђених од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима, при Влади Републике Србије. Поред стварања адекватног простора за рад радника, наведени радови ће обезбедити ефикаснију топлотну изолацију, уштеде на име грејања просторија и решиће проблем ширења влаге у просторијама архиве и конференцијске сале Центра за социјални рад “Трстеник”, у Трстенику.

Тим поводом, Центар за социјални рад у Трстенику је обишао председник општине Трстеник, Александар Ћирић, како би се на терену уверио у ток и реализацију пројекта.


ЈАНУАР 2018. године

Са поносом можемо да истакнемо да је радник Центра за социјални рад “Трстеник” у Трстенику, Сандра Антић, дипл. соц. радник, запослена на пословима супервизора, данас 05. јануара 2018. године примила престижну Републичку награду, коју додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Наиме, она је изабрана у 20 најбољих радника запослених у центрима за социјални рад у Републици Србији, чиме је и наш Центар тиме добио престижно признање. Напомињемо да при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ради око 14500 радника и да нам је овим избором припала изузетна част за наш квалитетан и успешан рад.

Ова награда ће нам бити само подстрек да у будућности радимо још боље и квалитетније, како бисмо унапредили систем социјалне заштите и бригу о корисницима.