Вести 2015. год.

ДЕЦЕМБАР 2015. године

Као и сваке године, и ове 2015. организује се расподела новогодишњих пакетића за кориснике из система социјалне заштите. Дана 10.12.2015. године (четвртак), са почетком у 12.00 часова у Ликовном салону у Трстенику организована се расподела новогодишњих пакетића за Удружења која окупљају особе са инвалидитетом у Општини Трстеник, и то:

  • Друштво за церебралну и дечију парализу,
  • Удружење ментално недовољно развијених особа,
  • Друштво глувих и наглувих,
  • Форум младих са инвалидитетом,
  • особе које примају туђу негу и помоћ у систему социјалне заштите.

Непосредну поделу пакетића вршили су представници Хуманитарне организације “Blythswood care” из Шкотске и Енглеске, као и Хуманитарне организације “Љуби ближњега свога” из Врњачке Бање. Подељено је 350 пакетића. Манифестацију су употпунили и представници КУД-а “Прва Петолетка” својим програмом игара и песама из нашег краја.

Телевизија Трстеник је и овог пута испратила догађај.


АВГУСТ 2015. године

Дана 25.08.2015. године директор Центра за социјални рад “Трстеник” у Трстенику, Драгојло Минић и супервизор Сандра Антић, обишли су камп у Крњачи код Београда у коме су смештене породице миграната из Сирије, Либије, Авганистана, Ирака… и том приликом поделили хуманитарну помоћ у виду хигијене, одеће и обуће за децу и одрасле, као и играчке за децу. Хуманитарна помоћ је обезбеђена у сарадњи са директором Хуманитарне организације “Љуби ближњега свога”, Армуш Драгишом из Врњачке Бање, као и са другим донаторима. Расподелу хуманитарне помоћи подржали су представници Републичког комесаријата за избеглице и миграције и договорен је наставак сарадње у циљу пружања помоћи мигрантима на територији Републике Србије.


МАЈ 2015. године

Како је и било најављено, Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, г-дин Ласло Чикош, посетио је Центар за социјални рад “Трстеник” у Трстенику, где је одржан заједнички састанак са директорима Центара за социјални рад и Установа социјалне заштите на нивоу Расинског округа. Састанку су присуствовали и директор Коморе социјалне заштите, г-ђица Србијанка Ђорђевић и заменик директора Републичког завода за социјалну заштиту, г-дин Живорад Гајић. Такође, државни секретар је имао састанак са председником Општине Трстеник, г-дином Алексић Мирославом, на коме се разговарало о развоју социјалне заштите на локалном нивоу.

У четвртак 07. маја 2015. године најављена је посета државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, г-дина Чикош Ласла Центру за социјални рад “Трстеник” у Трстенику. Такође је заказан и пријем код председника Општине Трстеник г-дина Мирослава Алексића. Детаљи о овој посети биће накнадно објављени.


АПРИЛ 2015. године

У суботу, 25. априла 2015. године у Центру за социјални рад “Трстеник” у Трстенику, успешно је реализована обука стручних радника у социјалној заштити под називом “Примена института хипотеке у социјалној заштити”, која је акредитована од стране Одбора за акредитацију. Обуку су реализовали предавачи из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Вукота Влаховић и Зоран Миросављевић. Учесници обуке су били стручни радници, који раде у Центрима за социјални рад на пословима новчане социјалне помоћи и смештаја у Дом одраслих и старих лица. Учешће су узели Центри за социјални рад у Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Брусу, Александровцу, Аранђеловцу, Рековцу, Ћићевцу и Трстенику.

На следећим фотографијама можете видети слике са обуке.

Обуку је забележила и локална телевизија “Трстеник” и прилог емитовала у свом вечерњем дневнику.


МАРТ 2015. године

У Центру за социјални рад “Трстеник” у Трстенику успешно су реализовани грађевински радови на реконструкцији терасе, адаптирању подрумског простора и постављању лифта – електричне платформе за несметан улазак особа са инвалидитетом у просторије Центра. Радови су завршени 19. марта 2015. године, у предвиђеном законском року и према пројекту Дирекције за изградњу и планирање Општине Трстеник.

На следећем видео снимку можете видети изјаву директора Центра за социјални рад “Трстеник” у Трстенику, Драгојла Минића, дипл. правника, поводом завршетка радова.

Школа са домом ученика оштећеног слуха у Крагујевцу обавештава да је Тим за упис деце у Сервисни центар, као и упис у први разред основне и средње школе за школску 2015/2016 годину, почео са радом. Тим заседа радним данима од 9 до 12 часова у просторијама школе. Чланове тима чине: Биљана Милосављевић – педагог (065/323-66-23), Невенка Мијановић – социјални радник (065/323-66-24), Драгана Шурлан – координатор Сервисног центра (064/63-99-132) и Слађана Коматовић (034/323-662). Родитељи могу да позову телефоном и закажу студијску посету, где ће добити информације о делатности и ресурсима којима школа располаже, као и врстама подршке које пружа.

Обавештавају се грађани Општине Трстеник да захтеве за добијање опреме за дигитализацију (СТБ уређај) могу преузети у просторијама Центра за социјални рад са напоменом да се Центру могу обратити корисници новчане социјалне помоћи и туђе неге и помоћи које то право остварују преко Центра за социјални рад. Пензионери са најнижим примањима који живе сами и други који нису корисници Центра за социјални рад, захтеве могу преузети и у најближој филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.


ЈАНУАР 2015. године

Представници Хуманитарне организације “Blythswood care” из Шкотске, на челу са г-дином Phil Shorthouse и г-ђом Anne McIntyre, посетили су 21.01.2015. године Центар за социјални рад у Трстенику са циљем унапређења даље сарадње и договора око будућих активности.

Уредбом Владе Републике Србије о “Мерама социјалне укључености корисника новчане социјалне помоћи”, предвиђена је активација радно способних корисника у циљу превазилажења њихове неповољне социјалне ситуације. У складу са Уредбом, Центар за социјални рад у Трстенику, ангажовао је 5 корисника новчане социјалне помоћи који су 16.01.2015. године радили на истовару хране за домаће животиње у просторијама магацина предузећа “Западна Морава”. У питању је донација Светске организације за храну (FAO) и намењена је поплављеном подручју Општине Трстеник.