Вести 2022. год.

НОВЕМБАР 2022. године

Дана 23.11.2022. године, у кабинету министарке за бригу о породици и демографију, Дарије Кисић, одржан је састанак са представницима најважнијих струковних удружења социјалне заштите и то:
– Асоцијације центара за социјални рад,
– Удружења правника социјалне заштите “Аргумент”,
– Удружења стручних радника социјалне заштите,
– Коморе социјалне заштите.

Иницијално, тема састанка је била Инструкција МИНБПД о поступању у вези са реализовањем медијских активности од 7.11.2022. године. Представници струковних удружења су указали на потребу благовременог реаговања  у инцидентним ситуацијама и заједнички су тражени модалитети који би задовољили право јавности да зна, уважавајући поверљив карактер породично-правних поступака и података о личности појединачних актера. Дискутовано је и о проблемима мањка запослених, општем стању у систему социјалне заштите и безбедносним условима рада запослених.

Министарка Кисић и чланови њеног кабинета, државна секретарка Стана Божовић, помоћница министра Јасмина Пекмезовић, као и начелник, Вукота Влаховић и представнице Press службе, показали су висок степен разумевања за кандидоване теме, али и спремност да се заједничким активностима започне са решавањем проблема на које је указано.

Састанку је присуствовао и Владимир Антић, в. д. директора Центра за социјални рад у Трстенику, овога пута у својству представника Удружења правника социјалне заштите “Аргумент”.


Заједно до позитивне слике у јавности

Представници кровних удружења у области социјалне заштите – Асоцијације центара за социјални рад, Удружења стручних радника социјалне заштите Србије, Удружења правника  социјалне заштите „Аргумент“ и Коморе социјалне заштите, одржали су састанак у циљу јачања сарадње у области афирмације социјалне заштите у јавности.  Састанак је одржан дана 09.11.2022.године, у просторијама Коморе социјалне заштите, у Београду.

Негативна слика о овој области, праћена недовољном информисаности грађана о одговорности институција, довела је до тога да су стручни радници у систему социјалне заштите су често изложени непријатним искуствима и осуди. Овим поводом, представници удружења су постигли договор о заједничким активностима које ће бити реализоване у наредном периоду.


ОКТОБАР 2022. године

Центар за социјални рад почео је са исплатом једнократних помоћи за дрва за огрев, које ће остварити укупно 140 најугроженијих породица са територије општине Трстеник, које се налазе на активној евиденцији Центра.
Ове године ради се о значајно већем износу у односу на претходне године, али и о једном од највиших износа за ове потребе у Републици Србији. Наиме, 140 породица добиће помоћ за куповину дрва за огрев од 17.000,00 динара.
То значи да је општина Трстеник у договору са Центром за социјални рад ове године планирала укупно 2.380.000,00 динара за ове намене, са циљем да најугроженије породице не осете терет пораста цене дрва, која је готово 100% у односу на претходну годину.
Средства за исплату помоћи у целости су обезбеђена и предвиђена Буџетом локалне самоуправе, општине Трстеник.


Поседујеш љубав према деци и младима? Имаш искуства у томе и потребу да некоме пружиш сигурност и дом? Постани хранитељ.
Бити хранитељ је један од најплеменитијих позива, постани један од њих и помози да сваком детету пронађемо породицу…


Фондација “СОС Дечија села Србија” је невладина, хуманитарна организација посвећена добробити деце без родитељског старања, јачању породица, побољшању услова у којима деца живе, као и њиховог окружења.
У циљу реализације Програма јачања породице – Центар за подршку породици, траже одговорну, поуздану и проактивну особу за радно место САРАДНИК ЗА РАД СА ПОРОДИЦАМА (1 извршилац на одређено време на локацији Трстеник).
Више информација о самом огласу можете прочитати на следећем линку:

Оглас СОС Дечија села Краљево

АПРИЛ 2022. године

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ: “ЗАПОСЛЕНИ У ЦЕНТРИМА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД = ЧУВАРИ ПОРОДИЦЕ И НАЈРАЊИВИЈИХ КАТЕГОРИЈА ЛИЦА”

Дана 12. 04. 2022. године, Удружење правника социјалне заштите „Аргумент“, издало је саопштење за медије којим је демантован штетни стереотип којим се, насупрот правилима струке и пракси центара, обмањује јавност тврдњама да Центри за социјални рад издвајају децу из биолошких породица због сиромаштва, а које у целости преносимо:

С А О П Ш Т Е Њ Е
Центри не одузимају и не отимају децу, они их штите!

Лесковац, 12. април 2022. године – Поводом недавно завршених предизборних кампања од стране политичких актера, струковно Удружење правника социјалне заштите „Аргумент“, овим путем осуђује и жели скренути пажњу јавности, на неприхватљиве политичке програме појединих учесника изборне трке који су зарад остваривања краткорочних политичких циљева, злоупотребили најсиромашније и најнезаштићеније чланове нашег друштва и пласирали негативну кампању против Центара за социјални рад и социјалне заштите уопште, следећим саопштењем:

„Удружење „Аргумент“, као струковно Удружење правника, подржава сваки глас усмерен на позитивну промену, али морамо осудити неосновану критику лишену сваке одговорности, изношење нетачних података о раду Центара за социјални рад и њихових запослених, генерализовање, као и злоупотребу најрањивијих чланова овог друштва.

Са становишта струке, а посматрано кроз призму заштите интереса корисника права и услуга социјалне заштите, сматрамо неприхватљивом политичку кампању која је заснована на стереотипу да Центри за социјални рад “одузимају” децу родитељима због сиромаштва!? Том приликом стручни радници Центара представљани су као особе које се на ту нимало пријатну законску дужност одлучују из сопствене обести и доколице, а не само изузетно, нерадо и у складу са прописаним правилима, процедурама и ситуацијама у којима је то њихова законска обавеза!?

Статистички аргументовано, према званичним подацима Републичког завода за социјалну заштиту у претходним годинама приметан је тренд смањења броја издвојене деце из биолошких породица, те је у току 2021.године, на нивоу републике према разлозима издвајања укупно 752 детета издвојено и то: 476 деце због насиља и занемаривања, 129 детета због потпуног одсуства родитељског старања, 72 детета због спречености родитеља да врше родитељско право (затворска казна, болничко лечење, тешке болести, душевна обољења…), 23 детета због немогућности родитеља да одговори на здравствене потребе детета, као и 52 детета из свих осталих законских разлога… И НИТИ ЈЕДНО ДЕТЕ НИЈЕ ИЗДВОЈЕНО ЗБОГ СИРОМАШТВА!

Желимо да укажемо и на двоструке стандарде у настојањима да се заштите интереси деце, као и на штетно и неетично понашање – ангажовањем деце у предизборним кампањама, једног дела оних који се кроз своје предизборне програме прокламују као њихови заштитници.

Овим се недвосмислено причињава огромна штета читавом друштву и породицама, отежава рад запосленима у Центрима за социјални рад, нарушава се успостављени однос поверења са корисницима, а они који су незадовољни неосновано се узбуњују.

Позивамо све политичке актере да се у условима „беле куге“, без обзира на међусобне разлике, уједине око заједничког циља и да у своје програме без изузетка уврсте мере којима се помаже формирање и очување породице као основне ћелије друштва, са репродуктивном као најважнијом својом функцијом, уз апсолутни консензус у пружању подршке онима који су стручни да се тиме баве – запосленима у социјалној заштити.

Апелујемо на јавност да позитивним ставом, без напада и осуде, будете помоћ и подршка, да нам омогућите да радимо оно што најбоље умемо и спречимо одлазак, ионако недостајућих, стручних радника из система социјалне заштите. Верујте ставу струке на време. Заузврат, Вам гарантујемо да ћемо све своје стручне и људске ресурсе усмерити на најважнију мисију:
– ДА ОСТАНЕМО ЧУВАРИ ПОРОДИЦЕ И СВИХ НАЈРАЊИВИЈИХ КАТЕГОРИЈА ЛИЦА…“