Вести 2020. год.

НОВЕМБАР 2020. године

25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

Поводом „Међународног дана борбе против насиља над женама и 16 дана активизма против насиља над женама“, Центар за социјални рад саопштава да је у овој години, само у периоду од јануара до октобра 2020. године пријављено укупно 111 случајева насиља у породици. Приметан је тренд благог пораста броја случајева насиља у породици у односу на претходни период, ако се имају у виду случајеви који су пријављени у току прошле године. По оцени Центра, повећање броја пријављених случајева није резултат неког стварног повећања, већ је то пре свега резултат свеобухватнијег и континуираног реаговања. Грађани, стручњаци запослени у разним системима и жртве насиља, постали су знатно осетљивији на ову појаву. У садашњем времену, насиље над женама и уопште насиље у породици се не негира и не минимизира, па се из тих разлога чешће пријављује и реагује.

С тим у вези, Центар за социјални рад у Трстенику, једном недељно, почев од 25. 09. 2020. године организује радионице у оквиру саветодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга чији је циљ подршка и оснаживање у оквиру „Групног рада са женама жртвама насиља у породици“. Водитељи радионица су чланови Интерног тима за заштиту од насиља у породици и чланови локалне Групе за координацију и сарадњу, Јован Павловић и Сандра Антић, дипломирани социјални радници.

Закон о спречавању насиља у породици предвидео је формирање Групе за координацију и сарадњу на општинском нивоу чија је улога да се активно бави проблемом насиља у породици и да пажљиво разматра сваки пријављени случај. У том смислу, истичемо добру сарадњу са институцијама на локалном нивоу, Полицијском станицом, Основним судом, Основним јавним тужилаштвом, општинском службом за пружање бесплатне правне помоћи, Домом здравља и другим установама, службама и удружењима, чијим заједничким деловањем у нашој општини, борба против насиља у породици већ годинама представља приоритет у поступању.

Посебна пажња треба да буде посвећена спречавању и заштити од родно заснованог насиља жена на селу, жена са инвалидитетом и Ромкиња, као и развоју услуга у заједници, како би се женама жртвама насиља пружили сви видови подршке за пријављивање насиља, као и помоћи за њихово осамостаљивање, закључује се о саопштењу Центра за социјални рад у Трстенику.

Закључак Општинског штаба за ванредне ситуације општине Трстеник

Дана, 23.11.2020. године на 44. ванредној телефонској седници, Општински штаб за ванредне ситуације општине Трстеник, донео је закључак, који ступа на снагу од 24.11.2020. године. Закључак се односи на нове мере заштите од епидемије изазване заразном болешћу COVID-19.

Закључак Општинског штаба за ванредне ситуације општине Трстеник


АВГУСТ 2020. године

Министар г-дин Зоран Ђорђевић у посети Центру за социјални рад “Трстеник”

Дана, 21.08.2020. године Центар за социјални рад у Трстенику посетила је делегација Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на челу са министром Зораном Ђорђевићем, са посебним саветницима министра, Драганом Вулевићем и Аном Ђокић, као и помоћником министра Слађаном Чабрић. Повод за посету био је чин заснивања усвојења детета са територије општине Трстеник којем је на овај начин пронађен дом и омогућена прилика за лепше и срећније детињство у породичном окружењу.

Овом приликом Центар за социјални рад посетила је новопостављена председница општине Трстеник Милена Турк, што је уједно њена прва званична посета јавним установама након ступања на дужност, као и додатни подстрек и подршка за рад запосленима у Центру.

Заједнички закључак учесника био је да ће овај чин и даљи рад министра, председнице општине и ЦСР Трстеник бити усмерен на допринос обезбеђивању бољих услова за живот грађана општине Трстеник, а пре свега деце.

Више о посети можете погледати на Youtube каналу Телевизије Трстеник, која је испратила догађај.

Писмо подршке колегама из система социјалне заштите, министру г-дину Зорану Ђорђевићу и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Имајући у виду све чешће нападе на центре за социјални рад преко медија и друштвених мрежа, Центар за социјални рад “Трстеник” у Трстенику је преузео иницијативу и послао свим центрима у Србији писмо подршке, које преносимо у целости:

“Поштоване колеге,

Ових дана, неки који себе представљају важним, иако су до овог писања били непознати (непознати у позитивном контексту), злурадим и тенденциозним писањем, вероватно из личних разлога и интереса, све нас у систему социјалне заштите стављају у контекст лошег поступања (нехумана, непрофесионална, незаконита, несавесна брига о корисницима…)! Зато вас позивам да дигнемо глас против оваквог писања представника, како себе називају „УНЕСКО катедра за биоетику за Европу“! Први корак је да се придружите нашем писму подршке свим колегама из система социјалне заштите, министру г-дину Зорану Ђорђевићу и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Због неодговорних појединаца из социјалне заштите, који раде на штету корисника и којих има и код нас као и у другим системима, не би требало да сносе последицу сви из система, па ни систем. Уосталом, индивидуална одговорност је опште правило и основни постулат сваког модерно уређеног система, па и нашег. Неистине у медијским извештајима и саопштењу представника УНЕСКО катедре за биоетику за Европу, нису и не могу довести у питање нашу истинску посвећеност заштити корисника, а редовне исплате свих права корисницима из система, редовне исплате плата радницима у социјалној заштити и министрова подршка изузетно честим посетама установама социјалне заштите и корисницима, су додатни мотив да радимо и више и боље. И то ћемо чинити!

Чини ми се да ми из Центра за социјални рад „Трстеник“ у Трстенику имамо разлог више да покренемо ову иницијативу, јер смо били у прилици да добијемо безрезервну подршку од министра г-дина Зорана Ђорђевића, када смо покренули поступак против радника, који је чинио радње на штету корисника. Због таквог понашања, радник је по хитном поступку добио отказ, изгубио лиценцу и случај смо пријавили Вишем тужилаштву у Краљеву, специјалној служби за организовани криминал. Ова подршка министра и Министарства нама у овом случају, довољно говори да је политика министра и Министарства нулта толеранција за незаконита поступања у раду са корисницима, те утолико је и неоснована негативна медијска кампања против нас у систему социјалне заштите.

Зато, молимо Вас да се придружите и подржите писмо подршке Центра за социјални рад „Трстеник“ свим запосленима у социјалној заштити, министру и Министарству, како бисмо на овај начин заштитили нас, који смо посвећени послу и којима је општи интерес изнад личног, а заштита права корисника на првом месту.

С’ поштовањем,
Ваш колега, Драгојло Минић, дипл. правник, директор Центра за социјални рад „Трстеник“ у Трстенику.”


ЈУЛ 2020. године

Интервју директора Центра за социјални рад “Трстеник” за РТВ Трстеник

Обавештавамо јавност да је директор Центра за социјални рад “Трстеник”, Драгојло Минић, дао интервју за РТВ Трстеник 29. јула 2020. године.

Директор је говорио о активностима овог Центра за време ванредног стања и посебно истакао допринос двоје запослених у ЦСР Трстеник, као и волонтера.

Цео интервју можете погледати кликом на линк испод:
https://youtu.be/Tl29MLGUXjQ?t=811

Обавештење у вези са Планом примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести

Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у Републици Србији, а у циљу спречавања ширења болести COVID-19, ЦСР Трстеник је дана 27.07.2020. донео План примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести.

С тим у вези, објављујемо ново Обавештење Центра за социјални рад у Трстенику у вези непосредног рада са корисницима које ступа на снагу 27.07.2020. године. О новом начину рада и организације послова из надлежности ЦСР јавност ће бити благовремено информисана.

Обавештење у вези са Планом примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести


ЈУН 2020. године

Најбољи интерес детета као идеја водиља у раду Центра

Поступак усвојења детета је један од ретких поступака које спроводи центар за социјални рад, који као крајњи епилог има све задовољне стране: усвојитељски пар добија дуго жељену потпуну породицу, радници Центра осећај задовољства због испуњења своје мисије, а оно што је најбитније, дете остављено без родитељског старања проналази свој дом уз успостављање односа родитељ – дете, као у биолошкој породици.
С’ тим у вези, након једног од умало неуспешних усвојења, које је реализовао један од центара, подигла се велика пажња јавности, а као један од чланова трочлане Комисије позваних од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да проблем реши, именован је Драгојло Минић, директор Центра за социјални рад у Трстенику. Наиме, указивање поверења за решавање овако деликатног питања од стране ресорног министра г. Зорана Ђорђевића, представља својеврсно признање за стручан и професионалан рад директора и Центра за социјални рад у Трстенику у целини.
Након вишедневних активности ad-hoc именоване Комисије од стране ресорног Министарства, малолетна Л.С. пронашла је своје породично огњиште, односно отклоњени су недостаци и девојчица је враћена у усвојитељску породицу.
С’ тим у вези у Палати Србија организована је Конференција за медије на којој је звезда Конференције била мал. девојчица Л.С. која се заједно са својом новом породицом, члановима Комисије и министром Ђорђевићем задовољно фотографисала.


Унапређење стручних знања и способности запослених у
ЦСР Трстеник из области рада на рачунару

Период ванредног стања изазваног вирусом COVID-19 је показао сву важност електронске комуникације, али и потребу за унапређењем дигиталног знања запослених у Центру, ради веће и ефикасније доступности права и услуга корисницима.

С тим у вези, дана 02.06.2020.године у конференцијској сали Центра за социјални рад „Трстеник“ запосленима је одржана презентација, односно омогућена им је и одржана интерна обука са провером знања за рад на рачунару. Обуку је држао запослени у Центру, Александар Ристић, професор технике и информатике, била је потпуно бесплатна, презентована је путем пројектора, подразумевала је виши ниво знања за рад на рачунару и подељена на 4 дела:
1. Microsoft Outlook (mail),
2. Microsoft Word (текст),
3. Microsoft Excel (табеле), и
4. Коришћење скенера.
Такође, са сваким од учесника обуке, предавач је обавио вежбу из сваке од наведених области, након које ће бити извршена провера знања. Учесницима обуке су подељене унапред припремљене брошуре, које ће им служити као водич за рад на рачунару.

Обука је одржана уз потпуно поштовање препорука за заштиту запослених од вируса COVID-19, што је подразумевало мере физичке дистанце, ношење заштитних маски и рукавица.

Очекивани резултати обуке:
– осособљеност свих учесника за употребу електронске поште (Outlook),
– самосталан рад у Excel-у, Word-у и коришћењу скенера.


АПРИЛ 2020. године

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ: “НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ”

Комора социјалне заштите РС, Асоцијација центара за социјални рад, Удружење стручних радника социјалне заштите РС, Удружење послодаваца установа социјалне заштите Републике Србије, Удружење приватних установа социјалне заштите, домова за смештај одраслих и старијих, Синдикат запослених у социјалној заштити у Републици Србији, Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити, издали су саопштење за медије које говори о важности послова које обављају радници у социјалној заштити, као и о ризику којима су изложени, како у редовном, тако и у ванредном стању, а који у целости преносимо:

“НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ ИЗ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

     Ових дана се са правом аплаудира запосленима у здравству. Они су хероји не само овог, већ сваког доба. Поред видљивих постоје и они други, невидљиви хероји, увек присутни, а ретко када примећени. Они чији се рад довољно не види, који су предмет медијског интересовања углавном када се деси нека грешка, а који такође свакодневно спашавају животе. Не на исти начин као здравствени радници. Они спашавају животе од заборава, сиромаштва, насиља, дискриминације, социјалне искључености. Ти невидљиви и непознати хероји су запослени у социјалној заштити, једној од најлепших и истовремено најтежих делатности за рад.
     Ти хероји нису навикли на медијске промоције, аплаузе и тапшања по рамену. Иако се о њима мало зна, много не пише и не говори, утисак је да је у овим временима њихов рад обојен примарно негативним конотацијама.
     Услуге социјалне заштите, било да се пружају у домовима или у локалним заједницама никада не престају. Ти хероји свакодневно брину о најугроженијим друштвеним групама и у уобичајеним, али и временима ратова, поплава, вируса… И увек представљају једну од најугроженијих професионалних група, иако се о томе мало зна.
     Јесте COVID-19 ушао у поједине домове. Чињеница је да су се неке ствари могле спречити, да је било и грешака, али је и чињеница да се неке ствари не могу спречити, какве год мере предузели и испоштовали. Вирус је ушао и у не–COVID болнице, породилишта, домове здравља, предузећа, свуда где су људи који раде са људима. Ипак, медијска пажња,по питању заражавања, последњих дана, махом је усмерена на институције социјалне заштите. Са правом.. Јер се у њима пружају услуге најугроженијима, најрањивијима, многима којима је потребна дуготрајна здравствена и људска нега, она коју здравствени систем дугорочно не обезбеђује. Па, ипак просечан становник Србије, може стећи утисак,да би ова „ружна прича“ била завршена или бар при крају, да вирус није ушао у Геронтолошки центар у Нишу, поједине приватне домове за старе и домове са особе са интелектуалним и менталним тешкоћама.. Да није било неодговорних у социјалној заштити, све би било прилично повољније…
     Истина је, ипак, значајно другачија. Захваљујући мерама које је држава са струком предузела, активностима надлежног министарства, али,пре свега, раду невидљивих хероја, спадамо у земље са најмање заражених у институцијама социјалне заштите. За разлику од многих развијених држава, које не знају број заражених у социјалној заштити, па чак и у страдале од COVID- 19 још увек не убрајају преминуле у домовима, ми наше знамо и не кријемо их. У Србији постоји 303 приватна и државна дома са 23.129 корисника. Само је у 29 установа (9,6%) регистрован вирус. Заражено је 569 корисника или 2,5%.У овој борби, неопходно је истаћи допринос, правовремено и системско реаговање ресорног Министарства, које је издало већи број налога и инструкција упућених свим пружаоцима услуга.  Многи не знају, да су мере заштите у домовима, уведене 10 дана пре него сто су примењене у здравственим установама. Министарство је дистрибуирало помоћ у виду опреме и дезинфекционих средстава приватним и државним домовима без разлике и било доступно 24 часа колегама, који су се суочавали са до сада непознатим проблемима.  Све ово несумњиво доказује да су мере државе и  надлежног министарства, које су спроводили запослени у социјалној заштити дали резултате.
     Јавност углавном не зна да су многи од невидљивих хероја, остали да живе по четрнаест, некад и више дана са корисницима у домовима. Изоловани од својих породица, деце, најближих. На то их нико није натерао.. Није било наредби, уредби, захтева, то су биле њихове професионалне, а, изнад свега људске одлуке. А, домови нису болнице, нити инфраструктурно, нити кадровски, иако у њиме углавном живе болесни.
     Након што ова пошаст прође, поред здравственог треба приступити и развоју система социјалне заштите. Често заборављамо да смо сви потенцијални корисници овог система. Ако ни због чега другог, а има пуно разлога, онда због тога што ћемо једног дана, Богу хвала, остарити. Поред здравственог, тада је систем социјалне заштите најпотребнији, што доказује и актуелна ситуација.
     Број од 149 запослених, заражених у социјалној заштити, од којих је један колега преминуо,некако остаје непримећен. А, то је након здравства, највећи број заражених у неком систему. И то о нечему говори…
     Драги наши, невидљиви хероји, хвала вам за све што радите за ову земљу и народ. И будите то што јесте.. професионалци и људи пре свега…видљиви или невидљиви..”

Ванредно стање 2020 – “COVID-19”

Запослени у Центру за социјални рад “Трстеник” у Трстенику, на челу са директором, Минић Драгојлом, придружили су се акцији позивања грађана општине Трстеник, а нарочито корисника Центра, да у време ванредног стања остану стрпљиви и дисциплиновани и да останком код својих кућа и одржавањем социјалне дистанце помогну у борби против “COVID-19”.
Такође, обавештавамо кориснике Центра да за све време трајања ванредног стања, Центар ради несмањеним интензитетом, да је процес рада организован на начин који спречава непосредан контакт, уз поштовање мера заштите запослених и корисника за време трајања пандемије, које су дефинисане одлукама Владе РС и наредбом МУП-а.
Корисници Центра могу захтеве за остваривање права и услуга поднети путем мејл адресa Центра trstenik.csr@minrzs.gov.rs и csrtrstenik@gmail.com као и путем Поште, односно позивањем на бр. “CALL центра” 069 119 10 54.

Такође, Центар се захваљује мрежи волонтера, која је организована за све време трајања ванредног стања, у сарадњи са Удружењем “Женска иницијатива Трстеник”. Они се својим несебичним залагањем старају да помоћ у намирницама и лековима стигне до старијих грађана општине Трстеник, истог дана када је потреба за помоћи исказана. Волонтери Центра, у циљу спречавања евентуалне злоупотребе се легитимишу картицом волонтера овереном печатом Центра, као на слици испод.


МАРТ 2020. године

Инструкција ресорног Министарства и одлука
о проглашењу болести COVID-19
изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу

На основу инструкције Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектора за бригу о породици и социјалну заштиту, број 500-01-2/2020-09 од 10.03.2020. године, Центар за социјални рад “Трстеник” је дужан да исту, као и Одлуку о проглашењу болести COVID-19 објави на својој web страници:

Инструкција ресорног Министарства о поступању у вези тренутне епидемиолошке ситуације у Републици Србији

Одлука ресорног Министарства о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу


ФЕБРУАР 2020. године

Унапређење квалитета социјалне заштите кроз подизање стручних капацитета запослених – Обнова лиценци стручних радника Центра за социјални рад “Трстеник” у Трстенику

Запослени стручни радници Центра за социјални рад у Трстенику, успешно су завршили шестогодишњи процес прикупљања бодова ради обнове лиценци. Наиме, свих 11-оро стручних радника Центра, који су поднели захтев за обнову лиценце, испунили су услове за обнову лиценце за обављање правних, основних стручних послова, а обезбеђене су и 3 лиценце за обављање супервизијских послова. Процес испитивања испуњености услова за обнову лиценци спровела је стручна служба Коморе социјалне заштите Републике Србије са седиштем у Београду.

С’ тим у вези директор, Драгојло Минић, у циљу потпунијег остваривања права корисника на потпуну информисаност, учешће у доношењу одлука и слободан избор услуга, донео је дана 05.02.2020. године Одлуку којом је обавезао стручне раднике Центра да лиценце истакну и држе на видном месту у својим канцеларијама. На тај начин се корисницима гарантује потребан стандард у пружању услуга социјалне заштите и обезбеђује да исти приликом избора услуге буду информисани о чињеници да је услуга пружена од стране лиценцираног  стручног радника одређеног профила (дипл. правник, дипл. соц. радник, психолог, педагог и др.).

Више информација о условима и самом процесу лиценцирања можете видети на сајту Коморе социјалне заштите РС, на линку овде.


ЈАНУАР 2020. године

Посета заменика Заштитника грађана Центру за социјални рад “Трстеник” у Трстенику

Дана, 23.01.2020. године Центар за социјални рад у Трстенику имао је привилегију да угости заменика Заштитника грађана за права детета и родну равноправност, Јелену Стојановић, са њеним сарадником Марком Младеновићем. Разлог посете био је разговор са директором Центра, Драгојлом Минићем и запосленима на тему услова рада, недостајућих кадрова у Центру, степеном остваривања права грађана из области социјалне заштите, са посебним освртом на права детета и заштиту жртава насиља у породици.
Заменик Заштитника грађана, Јелена Стојановић је истакла изузетно позитивне утиске затеченим стањем у Центру и оценила састанак као вишеструко користан за обе стране. На самом састанку је изразила потребу и спремност да чује мишљење запослених у Центру на актуелне теме и о начину да се сарадња са канцеларијом Заштитника грађана додатно унапреди.
На задовољство радника Центра, заменик Заштитника грађана, Јелена Стојановић је апострофирала да је са разлогом посетила ову установу као прву након свог именовања, да је посета у свему оправдала очекивања и да ће јој као таква остати у сећању. Такође, показала је ширину да сугестије запослених у Центру прихвати и уврсти у даљу праксу рада канцеларије Заштитника грађана.
Посета Јелене Стојановић заједнички је окарактерисана позитивном праксом и новим листом и приступом сарадњи са органима старатељства.

Импресије о одржаном састанку у Трстенику можете погледати и кликом на линк сајта Заштитника грађана испод:
Заменик заштитника грађана у посети ЦСР у Трстенику