Вести 2019. год.

ДЕЦЕМБАР 2019. године

Свечана додела I Републичке награде директору Центра за социјални рад “Трстеник”

Крагујевац, хотел “Шумарице”, 05.12.2019. године: У организацији Републичког завода за социјалну заштиту, директору Центра за социјални рад “Трстеник” у Трстенику, Минић Драгојлу, свечано је додељена I Републичка награда у категорији појединаца за ванредни допринос развоју социјалне заштите за 2018. годину.
Свечани говор уручења преносимо у целости:
Драгојло Минић је свој радни век провео у социјалној заштити. За њим је богато дугогодишње искуство из области социјалне и породично правне заштите. Неговао је аутентичан стил у своме раду. Руководилац је значајног броја пројеката из области социјалне заштите. Дао је велики допринос у раду радних група на трансформацији система социјалне заштите и израду закона и других аката. Учествовао је и био излагач на више стручних скупова, конференција и округлих столова. Поуздан и увек спреман да подели искуства добре праксе са другим сарадницима и колегама из области социјалне заштите. Председник је Скупштине Удружења стручних радника социјалне заштите Републике Србије у овом мандату. Члан је удружења од његовог оснивања и увек је био један од његових активнијих чланова. Уједно је и председник Актива правника. Покренуо је и организовао панел расправе са правосуђем везано за нека спорна питања у заједничким предметима два система. Крајњи ефекат ове трогодишње активности је чињеница да је у Билтену судске праксе Апелације Крагујевац објављено становиште суда на нека спорна питања која квалитативно мењају положај представника органа старатељства (нпр. став суда да стручни радник центра за социјални рад не може бити позван као сведок у поступку). Ангажован као члан експертске радне групе и један од носилаца послова у изради нормативних аката приликом конституисања Коморе социјалне заштите Србије.

Повељу је уручио господин Видоје Радуловић. 

ЈУЛ 2019. године

Додела I Републичке награде за допринос систему социјалне заштите
за 2018. годину

Трстеник, 23.07.2019. године: Чланови Комисије за доделу републичких награда у области социјалне заштите у саставу: Хаџи проф. Др Миленко Чуровић, редовни професор Факултета за социјални рад Универзитета у Београду, Живорад Гајић, заменик директора Републичког завода за социјалну заштиту Републике Србије и Видоје Радуловић, заменик председника Управног одбора стручних радника у социјалној заштити, посетили су Центар за социјални рад “Трстеник” у Трстенику.

Разлог посете био је уручење I Републичке награде за допринос социјалној заштити за 2018. годину, Драгојлу Минићу, директору Центра за социјални рад „Трстеник“.

Награда је уручена у присуству запослених Центра, уз пригодно обраћање чланова Комисије који су истакли да разлози за доделу награде Драгојлу Минићу сежу уназад 25 година његовог ангажовања у систему социјалне заштите, међу којима су издвојили: допринос реформи целокупног система социјалне заштите кроз активности у оснивању Коморе социјалне заштите, као и учешће у више различитих радних група за израду кровних закона из система.

Медијски партнер, Радио телевизија Трстеник је и овог пута пропратила актуелности у раду овог Центра, па је додела награде емитована и путем наведене медијске куће.

 

Као посебан куриозитет и привилегију истичемо песму коју је управо за ову прилику пред очима присутних написао наш еминентни песник и редовни професор Факултета за социјални рад Универзитета у Београду, Миленко Чуровић, а у част награђеног Драгојла Минића, чији текст, уз сагласност аутора објављујемо:

Данас је дан када не умире нада
Радост је кад се прави препознају,
А данас је у праве руке награда
Горостасу социјале, што га сви знају!
Ова награда је због решавања мука
Јасна порука за оне без прилика
Лако је њима када их дочека Минићева рука
Убожени човек Трстеника!

И немојте људи губити наде
Заобилазним путем ништа не може

Трстенику он припада, радуј се граде,
Радост је кад се струка и власт сложе!
Са њим почео сам да градим удружења,
Трстеник је брзо препознао,
Европо завиди, овде се корен не мења
Ниједан наш предак душу није крао!
И зато брате у струци и људском бићу
Камен се углавном не мења
Алал вера Драгојлу Минићу награда ова стиже због људи и поштења!

Мом по Богу и послу брату, Драгојлу Минићу,
С’ поштовањем, Хаџи Др Миша Чуровић, алијас Кичавски”.    

Тим поводом на себи својствен начин, директору Центра честитали су и запослени, те му је испред колектива, пригодан поклон уручила заменица директора, Невенка Чуљић.

 

ФЕБРУАР 2019. године

Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије

Београд, 12.02.2019.год. У Палати Србија у Београду је одржан састанак поводом почетка наредне фазе пројекта “Оснаживање центара за социјални рад на територији Републике Србије”, који је започет 2017. године. Састанку су присуствовали:

 • Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,
 • Микела Телатин, шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Србији (УНОПС),
 • Арне Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији,
 • Ненад Нерић и Бојана Станић, државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,
 • Мирјана Ћојбашић, в.д. помоћника министра за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте,
 • Сузана Мишић, в.д. помоћника министра за бригу о породицу и социјалну заштиту,
 • директори пет изабраних центара за социјални рад, и то из Трстеника, Лесковца, Кучева, Ковина и Малог Зворника,
 • Радуле Ристовић, менаџер пројекта “Норвешка за Вас”, Канцеларија УНОПС-а, и др.

Присуствовање састанку директора, Драгојла Минића је била велика част и признање Центру за социјални рад “Трстеник”, јер је на тај начин овај Центар препознат као један од најбољих у Републици Србији.

Састанак је био, пре свега инспиративан и конструктиван, а резултати ће се видети кроз завршне фазе пројекта у наредним месецима.

Састанак директора великих Центара за социјални рад из
Централне Србије и директора Републичког завода за социјалну заштиту

Трстеник, 01.02.2019.год. У Центру за социјални рад „Трстеник“ у Трстенику одржан је први у низу планираних састанака, овог пута између директора великих Центара за социјални рад са територије Централне Србије и директора Републичког завода за социјалну заштиту.

Састанак је одржан у складу са раније конципираним и кандидованим темама, које су предложили учесници, а имао је за циљ унапређење система социјалне заштите, решавање актуелних проблема са којима се сусрећу Центри и установе у свом раду, успостављање и повећање приступачности услуга и права корисницима социјалне заштите, као и уједначавање праксе у поступању Центара, уз поштовање начела социјалне заштите.

Учешће на састанку су узели:

 1. директор Центра за социјални рад „Трстеник“ у Трстенику, Драгојло Минић, дипл. правник;
 2. директор Републичког завода за социјалну заштиту, Божидар Дакић, дипл. економиста;
 3. директор Центра за социјални рад „Солидарност“ у Крагујевцу, Момир Борић, дипл. правник;
 4. директор Центра за социјални рад града Краљева, Светлана Дражовић, дипл. психолог;
 5. директор Центра за социјални рад града Крушевца, Слађана Чабрић, проф. педагогије; као и
 6. директор Центра за социјални рад града Чачка, Бранимирка Радосавчевић, дипл. социолог.

Записник је водио Владимир Антић, дипл. правник, запослен у Центру за социјални рад “Трстеник” у Трстенику.

Као резултат састанка формирани су закључци, који ће заједно са закључцима са других планираних састанака бити прослеђени ресорном Министарству, као иницијатива за доношење обавезујућих инструкција у раду Центара и установа за смештај корисника.

Медијски партнер, Радио телевизија Трстеник је и овог пута пропратила актуелности у раду овог Центра, па је одржавање овог састанка емитовано и путем наведене медијске куће.